A Generál projekt

A Generál öröksége és kortalansága a bevállalásokban, a nyitottságban, a nemes egyszerűségben és a folyamatos megújulásban rejlik. Az instant jövő-menő álarcos énekesek érájában a Generál még mindig állandó zenei érték – nem véletlen, hogy a hat-nyolc éves kölykök ma is fújják a Csöngess be hozzám jó barátot, vagy a Fűrészt. Számos igényes zenekari hangzással komponált slágert produkált ez a formáció, amely kiállta az idő próbáját.

Az Orszáczky Jackie (A.K.A. Dzseki bácsi) által “happy music“-nak titulált zenei ars poeticára bizony nagy szükségünk van mostanság, mert tuti flow élményt és biztos stresszoldást nyújt. Nem is értem, hogy nem talált még rá egyik ezo fórum vagy életvezetési coaching sem a zenekar nótáira, amelyek csordultig vannak életszeretettel, energiával, pozitív lendülettel és csapatszellemmel.

A Ferm és a ZG tagjaiból alakult egylet az Illés-Metro-Omega szentháromság mellett az új szeleket fújja a hetvenes évek legelején. A vokálos hangzással operáló együttes az évtized közepére már komoly nemzetközi sikernek is örvend: Hollandiában az Everybody join us vezeti a slágerlistát, Lengyelországban pedig angol nyelvű nagylemezt készít. Kuriózuma továbbá az alkotócsoportnak – nem sokkal az Abba korszak előtt! – a Mikrolied-vokál.

Az együttes a hetvenes évek egyik muzsikus aranybányája, ahonnan előszeretettel merít tagokat a rockzenei krém. Először Karácsony János tér át a Locomotivba, majd Révész Sándor megy át a Piramisba. Két tag – akik szerzőként és afféle ősproducerként is jelen vannak a zenekar életében – Novai Gábor és Várkonyi Mátyás újjászervezi a bandát egy éles irányváltás mentén. A vokálos buli megy, a funk és a groove viszont jön!

A könnyed hangnemet felváltja az érett, telt, dögös funk mood. A felnőttkorba lépett csapat új egyéniségei: Charlie és Tátrai Tibor. A doboknál Póta András és (a nem sokkal később szintén az LGT-be áttérő) Solti János. Mérföldkő a hazai könnyűzene történetben az együttes 1977-es albuma, a Zenegép, amely már az új zenei felfogás csatornája.

A funkos bugi 1979-ig éli fénykorát a Generálban, de a tagok lassan ismét új utakat keresnek. Várkonyi Mátyás Miklós Tiborral a rockszínház felé veszi az irányt, Tátrai Tibor a Hobo blues band muzsikusa, Novai Gábor a Hungária galerijét emeli, Charlie pedig megindítja hosszú külföldi vándorútját.

A múltidézés helyett a Generál a jövőbe mutat. Az 1999-es összeállást a 2015-ös progresszív újraértelmezés követi, amelyet ifjabb Novai Gábor és zenekara, a kortárs hazai underground üde és reformista színfoltja, a Mörk, továbbá Marót Viki spékeli.

Mörk

Kiemelt kép (forrás): beatkorszak.blog

Fotók (forrás): Pinterest, Discogs

 

Rácz Ráchel