VARGA ANTAL

Áldottnak érzem magam, hogy ezekkel az emberekkel muzsikálhatok együtt. Több ez pusztán jó szakmai kapcsolatnál, barátként vagyunk egymásnak.”

Generációk találkozása – ez a legfőbb jellemző Zenész/Interjúk című portrésorozatomhoz. Van egy korosztály, amely mostanra már bizonyos: kortalan. Kortalansága pedig a bátorságban, az uniformizálás elleni őszinte lázadásban rejlik. Nemzedékeken átívelő örökségük állandó zenei érték. #kulturálisfenntarthatóság

Akkor leküldöm a Somlót magam helyett!”, barátsággá nemesült szakmai kapcsolatok, generációs mix, Régi jó rádió. Charlie, Demjén, Somló, Karácsony, Solti, Tolcsvay, Zenevonat Szuperkoncert az LGT sztárjaival. Az Abrakazabra alapítója és vezetője, Varga Antal mesélt kultúrmissziós ügyekről, az összetartás erejéről.

Töretlen sikerrel játszik az Abrakazabra immár húsz éve. A zenekar egyik fő érdeme és különlegessége a generációk összekapcsolása, az értékek örökítése. Mesélnél kicsit az együttes keletkezésének körülményeiről?

Az Abrakazabra 1999-ben alakult Debrecenben, a Lovarda Egyetemi Kulturális Központ felkérésére. A kilencvenes években – főleg a második felében – nagyon gyenge volt Magyarországon a könnyűzenei színvonal, az élőzene is teljesen visszaesett sajnos.

Charlie mesélte, hogy amikor hazajött Amerikából a kilencvenes évek elején, és szembesült azzal, hogy zenei téren milyen helyzet van itthon, azon gondolkozott, hogy visszamegy és haza sem jön többet.

Szerencsére ez nem következett be, megalakult a Tátrai Band, amivel szinte berobbantak, hatalmas sikerük lett. Itthon igénytelen minőségben szólt a hip-hop vagy a diszkó, s ebben a zenei közegben óriási szenzációnak számított a Tátrai Band nívós hangzásvilága és a remek muzsikusok összekapcsolódása. Ezt azért vázoltam most röviden, hogy kicsit érzékeltessem az akkori kontextust, mert ebbe csöppent be az Abrakazabra is, egy ilyen világba.

Olyan repertoárt hoztuk össze a tagokkal, amivel például Charlie, Demjén dalokat nyomtunk egy kis nemzetközi vonallal kiegészítve a funk vonalról. Abszolút mértékben az újdonság erejével hatottunk, rögtön kapósak lettünk szerte az országban, nem csupán Debrecenben.

Volt egy mélyvíz a gazdasági válság környékén. Hogy vészeltétek át ezt, s hogyan alakultatok újjá – immár budapesti székhellyel?

2008 körül – pont akkoriban volt a gazdasági válság – csökkentek a koncertek, anyagi nehézségek léptek fel a zenekarban, öt ember kijelentette, hogy így nem szeretnék ezt tovább. Bevettek helyettem egy basszusgitárost, én ezt elfogadtam. Nagyon kevés bulijuk volt és egy éven belül fel is oszlottak. Aztán – mivel mindig a zenekart, s nem a saját egómat tartom szem előtt – újjá alakultunk, a székhelyet viszont egyértelműen Budapestre helyeztem.

A mai napig itt vagyunk, rendben mennek a dolgok, remek hangulatban dolgozunk, mindenkivel megvan az összhang, hatalmas bulijaink vannak. Rengeteg káprázatos énekessel van lehetőségünk együtt játszani, generációkon átívelve, például Kovács Katival, Tóth Verával.

Charlie volt az első, akivel a nagy generációból együtt muzsikáltatok. Hogyan jött a közös zenélés?

Három év eltelt és arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha felajánlanánk sztárfellépőknek, hogy élőben lekísérjük őket. Kissé félénken, de megkérdeztem Charlie-t, hogy mit szólna, ha kísérnénk őt, mert tudjuk pontosan a dalait. Meglepődött, de el volt ájulva, hogy miket játszunk még és milyen minőségben – mint tudjuk, a Charlie azért nagy kritikus – nem csak az ő számait toltuk, hanem a Brand New Heavies-től kezdve mindent, amiket itthon nem nagyon játszott senki. Teljesen beindult, elindult a közös buli áradat, hatalmas élményekkel, sztorikkal.

Lassan húsz éve dolgozunk együtt Charlie-val, több szerzeményemet is énekli – a Régi jó rádió például Fonogram-díjra is jelölt volt 2008-ban. Azt merem mondani, hogy nem pusztán szakmai, hanem baráti már a kapcsolatunk.

Aztán Somló Tamás is megérkezett a bandába…

Egyszer egy májusi napon – épp a fiam ballagásán voltunk, de este fellépésre készültünk Debrecenben – csörög a telefon, Charlie az. Na, mondom, baj lesz. Antikám baj van – mondja. Kérdezem mi a probléma? Véletlenül két bulit írtam be mára! Ma nekem Pécsre kell mennem a Sláger rádióval. Hú, mondom kész. LGT dalokat játszotok? – kérdezi. Hát, mondom egy-kettőt persze. Akkor leküldöm a Somlót magam helyett! Mondom ne már, mi ez? Erősködött, hogy de, jó lesz az, csak délutánig nézzük át a számokat!

Ezek után megjelent Somló Tamás Debrecenben és lejátszottuk iszonyat nagy sikerrel a műsorát. Hatalmas megtiszteltetés volt számunkra ez a random buli. Ebből aztán egy hosszú távú együttműködés alakult ki. Somlóval hetente többször dumáltunk, röhögések, közös kalandok, minden, amit el tudsz képzelni. Varázslatos ember volt.

Demjén Ferenccel is felvettétek a kapcsolatot, amiből szintén hosszú távú együttműködés és barátság született…

Ennek következtében már bátorkodtam felhívni Demjén Rózsit is, aki mondta, hogy sokat hallott már rólunk és szívesen jön velünk fellépni. Vele is csodálatos időszak vette kezdetét, rengeteget játszottunk együtt. Csináltunk sok Charlie, Somló, Demjén közös koncertet, hatalmas sikerrel mentek ezek a fellépések, többször voltunk Londonban is így.

Rózsinál is azt merem mondani, hogy barátom. Csodás érzékeny, intelligens, mély érzésű és nyitott gondolkodású egyéniség. Csak tanulni és kapni lehet tőle, komolyan. Éjszakákat beszélgettünk át három üveg bor mellett, mindenről szabadon, őszintén vélekedik, ez ritka kincs manapság már.

Forrás: jegy.hu

Tolcsvay Lászlóval is többször volt alkalmatok koncertezni. Miként csatlakozott ő az Abrakazabrához?

Új szervezője lett Tolcsvay Lászlónak, aki felkeresett minket, hogy mit lenne, ha kísérnénk őt. Mondom micsoda? Még jó, hogy! Imádom a Tolcsvay életművet és a Fonográfot!

Ő nem igazán ismert minket, de eljött egy próbára és utána kijelentette, hogy bármikor bárhova jön velünk, mert nagyon jól játszunk. Hihetetlen megtisztelő volt ez is számunkra. Nagyon szeretjük közös bulikat, mindig felhőtlen és jó a hangulat. Laci csodálatos ember. Meg tudtuk szólaltatni a dalokat, ahogyan kell, ahogyan számára megfelelő és tetsző, ez óriási. Szeret bennünket, mindig öröm a Tolcsvay-buli.

A Zenevonat Produkció folyamatosan koncertezik mindenfelé az országban óriási sikerrel, ahol az LGT nagyágyúk mellett olyan kortárs talentumok is a csapatot ékesítik, mint például Heincz Gábor Biga, vagy Veres Mónika Nika. Mesélsz erről?

A Zenevonat Produkció körülbelül négy-öt éve létezik. Egy nyíregyházi borbálon összefutottunk Karácsony Jánossal, akivel random kitaláltuk, hogy játszunk pár dalt közösen a fellépésén. Elképesztő jól sikerült, mondtam a Jamesnek, hogy, ha van kedve, jöjjön velünk és muzsikáljunk többször közösen. Jött is szívesen, megszeretett bennünket.

A Dunakanyarban játszottunk valahol 2015 környékén. Azt látjuk a beálláskor a többiekkel, hogy a színpaddal szemben ott áll egymás mellett Karácsony János, Somló Tamás és Solti János. Atyavilág, mondom, mi van itt!

Lenyomtuk a bulit, Jánoska a végén pedig odajött hozzánk, hogy szeretne részt venni ebben a bombasztikus dologban, ha lehet, mert nagyon jól csináljuk, stenkkel, elementáris erővel. Ha lehet?! – kérdezem. Hát, mondom ne vicceljünk, óriási megtiszteltetés, hatalmas szívvel fogadjuk és köszönjük! Innentől kezdve Zenevonat Szuperkoncert az LGT sztárjaival a nevünk. Heincz Gábor Biga Veres Mónika Nika pedig állandó tagja lett.

Forrás: ORI

Mit jelent számodra ennyi legendás egyéniséggel muzsikálni?

Ajándék az élettől, imádom a munkám, vagyis a hivatásom. Áldottnak érzem magam, hogy ezekkel az emberekkel dolgozhattam, dolgozhatom. Több ez pusztán szakmai kapcsolatnál, barátként vagyunk egymásnak.

 

Kiemelt kép forrás: Varga Antal Facebook

Rácz Ráchel