Könyvek

IDŐTLEN

Milyen mértékben van kiszolgáltatva a legintimebb szféra is egy történelmi kontextusnak? Hogyan hatnak a kollektív tudatalattiban lévő múltbeli traumák az Y generációra? A kortárs történelmi fantasy 1900-tól napjainkig játszódik, mialatt a szereplők nem öregednek, minden korban ugyanannyi idősek. Natasa, Artúr és Kornél szerelmi háromszöge mentén töredékesen megjelenik a boldog békeidők, az 1918-as őszirózsás forradalom előszele, a ’30-as évek berlini kontextusa, az 1944-es nyilas korszak, a diktatorikus ’50-es évek első fele, a gulyáskommunista éra, a ’90-es évek közepe, s végül az online világra települt jelen.

A történet a szereplők kortalanságával ívet húz a múlt és a jelen között reflektálva az Y generáció történelemfeldolgozására – amely már nem a megélt, átélt, hanem a hallott, vagy olvasott tapasztalatokból táplálkozik.

A regényt Balázs István Balázs operatőrművész fotói kísérik
Szereplők: Sziládi Hajna (Natasa), Bán Bálint (Artúr), Porogi Ádám (Kornél)
Jelmezterv- és styling: Ébner Aletta, Legány Réka
Haj: Német Nikolett
Partnerek: 235 Productions, Magyar Nemzeti Filmalap – MAFILM, BOOOK Kiadó, Rebellive Magazin & Rebelmedia

20 NAGYON ÜTŐS ÉV – A TALAMBA SZTORI

A kötet a Talamba ütőegyüttes húsz évéből merít – a teljesség igénye nélkül. Sztorik, életutak, ízes történetek, hitvallások. 1999-től 2019-ig merészen ugrálnak az idősíkok, reflektálva arra, hogy a dolgok elmúlnak, az emlékek azonban folyamatosan élnek, hatnak, befolyásolnak, alakítanak. A töredékes forma egy rendkívüli zenekar történetének emberi oldalát tárja fel.

„Javaslom ezt receptként a boldognak a még boldogabb percekért, a lemerültnek a feltöltődésért, nyárban fröccs mellé, gyertyának a meghitt percekért, télen a sötét elűzéséért, fűszernek az életért, sónak az ízért. Ettől a négy örök fiatal sráctól megtanultam, hogy a csapatszellem, a kultúrmisszió még ma a rohanó, mechanizált, kibertér világban is súllyal bíró tartalom. Eredetiség, önazonosság, nemes egyszerűség sugárzik mindenkire, aki csak egy koncert, vagy egy dal erejéig bűvkörükbe kerül.”

#talamba20 #mélyinterjú #a nyílt vaker cool